+32 489 29 29 79 nico@nicochapewerken.be

Chapewerken

Een chapevloer dient verschillende doelen bij bouwprojecten. Ten eerste zorgt hij voor een stevige en stabiele basis voor het uiteindelijke vloersysteem. De chapevloer fungeert als een sterke basis die bestand is tegen het gewicht en de belasting van de vloer erboven.

Ten tweede helpt een chapevloer bij het egaliseren van het oppervlak, vooral wanneer de ondervloer ongelijk is of onvolkomenheden bevat. Hierdoor kan het uiteindelijke vloermateriaal, zoals tegels of hout, makkelijk gelijkmatig worden gelegd.

Bovendien helpt een chapevloer de thermische en akoestische eigenschappen van de vloer te verbeteren. Het kan fungeren als een thermische massa, die helpt de temperatuur te reguleren en de energie-efficiëntie te verbeteren. Het vermindert ook de geluidsoverdracht, waardoor de ruimte comfortabeler en stiller worden. 

Een chapevloer voegt zo stevigheid en duurzaamheid toe aan het totale vloersysteem. Het helpt scheuren te voorkomen, minimaliseert bewegingen en verhoogt de levensduur van de vloer, waardoor deze beter bestand is tegen slijtage.

Ten slotte biedt een chapevloer flexibiliteit in ontwerpkeuzes. Hij kan op verschillende manieren worden aangebracht en afgewerkt, om de gewenste esthetische kenmerken te bereiken, waardoor de ruimte zowel functioneel als visueel aantrekkelijk wordt.

Soorten Chape

Cement gebonden chape

 De cementgebonden chape of  “traditionele” chape wordt gemaakt op basis van cement vermengd met zand en water. Deze dekvloer kan zowel bij nieuwbouwprojecten als bij renovaties toegepast worden.

Afhankelijk van de wensen dient er een dikkere of dunnere laag aangebracht te worden. De droogtijd van deze traditionele chape hiervan afhankelijk. De dikte van de chapelaag varieert vaak tussen de 15 en 20 cm. Afhankelijk van de luchtvochtigheid en de temperatuur kan de droogtijd wel oplopen tot 4 weken of zelfs meer.

Aan de chape kunnen ook verschillende additieven worden toegevoegd, waardoor een extra dunne of een sneldrogende laag chape mogelijk wordt, zonder aan stevigheid in te boeten. De droogtijd kan dan vaak sterk gereduceerd worden tot  in sommige gevallen slechts enkele dagen.

Chapevloer kan op basis van de verhouding tussen het zand en het cement verschillen op vlak van sterkte. Ook de keuze van het type cement zal de uiteindelijke sterkte van de chape bepalen. De meest voorkomende sterkteklassen zijn:

  • 32.5
  • 42.5
  • 52.5

Welke sterkteklasse je voor ogen moet houden, hangt af van de situatie. Om een goed eindresultaat te bekomen moeten een aantal belangrijke aspecten in functie van het drogen in acht worden genomen. Je kan de chapevloer best beschermen tegen te snel uitdrogen door deze nat te houden of af te dekken met pvc-folie. Het is dan ook afgeraden om een chapevloer te plaatsen bij extreme weersomstandigheden (hitte, vochtigheid en koude,…). Je kan de vloer best laten drogen door te ventileren, vaar wel zonder veel tocht te genereren. 

Anhydriet vloeichape

Anhydriet vloeichape is een dunne maar sterke soort chape. Het bindmiddel is hier anhydriet in plaats van cement. Het mineraal anhydriet is de variant van gips (calciumsulfaat). Toch is het een sterke chape die evenwaardig aan of zelfs sterker is dan de traditionele chape op basis van cement. Dit soort chape wordt voornamelijk toegepast bij grote oppervlaktes omdat hij in een dunne laag aangebracht kan worden. Door zijn minimale dikte bespaart men zo op grote oppervlaktes veel middelen. Hierdoor is hij vaak ook populair bij renovatieprojecten met vloeren waarbij men minder speelruimte heeft in de dikte.

Bijkomend voordeel is dat hij minder kans heeft op scheurvorming vanwege de lage krimp-uitzettingsfactor.

Het is bovendien een goede warmtegeleider waardoor hij dus goed gecombineerd kan worden met vloerverwarming. Dankzij de zelfnivellerende eigenschappen kan deze chape snel en eenvoudig geplaatst  worden. 

Cement vloeichape

Vloeibare cementchape kan veel sneller geplaatst worden dan traditionele chape. Het droogt ook veel sneller waardoor het vaak toegepast wordt bij grote bouwprojecten waar de planning van de verschillende technieken vaak veel nauwer op elkaar moet aansluiten. Het kan ook in veel verschillende omgevingen toegepast worden. 

Snel drogende chape

Voor de meeste nieuwbouwprojecten is een sneldrogende chape interessant, omdat daar tijdswinst belangrijk is. Met de toevoeging van droogversnellers aan dit soort snel drogende chape kan de droogtijd verkort worden tot twee weken of afhankelijk van de omstandigheden soms zelfs korter! De droogversnellers zorgen voor kristallisatie van het vocht.  Gezien de geringe aanwezigheid van water is dit soort chape moeilijker verwerkbaar dan een traditionele chape, waardoor de kostprijs beïnvloedt wordt. Sneldrogende chape is hierdoor uiteraard duurder dan een traditionele chape.

Ook de druksterkte zal door de droogversneller aanzienlijk toenemen (van 8 N/mm² naar 22,5 N/mm²).

Welk soort chape precies past voor uw project?

Chapewerken Nico helpt jou graag bij het maken van de juiste keuze